Edinburgh Highlights

Edinburgh, hoofdstad van Schotland, heeft alles: daverende cultuur, de gezelligste pubs, een prachtige keuken. Ook door de karakteristieke ligging op en rond de oude vulkanen noemde Queen Victoria Edinburgh al ‘betoverend, iets uit een droom’. Perfect voor een stedentrip. Maar let op: juist ook door die populariteit kan de stad in de hoogseizoenen érg druk zijn. Naar de Royal Mile in het oude centrum en het hoog torende kasteel gaat iedereen. Zoek – en vind – dus ook andere parels. In het artikel tien suggesties, waarvan er hier twee uitgelicht.

Botanical Gardens

‘The Botanics’ in Edinburgh, op nog geen mijl van het centrum, behoren tot de belangrijkste botanische tuinen ter wereld. De tuinen (bijna 30 hectare) zijn vooraanstaand op het gebied van botanische wetenschap en dragen bij aan de biodiversiteit en het behoud van uitstervende plantensoorten. De geschiedenis gaat 350 jaar terug; de collectie omvat 13.500 planten uit 157 landen. De magnifieke glazen kassen worden op dit moment gerestaureerd en zijn dicht, en er wordt gewerkt aan nieuwe duurzame ‘biomen’ voor optimale conservatie. Maar wandel door de tuinen (gratis toegang) met uitzicht op de stad en Edinburgh Castle. Er is een café en een leuke winkel.

De 7 heuvels

Tenzij je voor dag en dauw naar boven loopt, moet je Arthur’s Seat (251 meter) meestal delen met veel andere bezoekers, die vanaf de oude vulkaan het uitzicht op Edinburgh willen zien. Weet dat er meer opties zijn. Rond Edinburgh zijn zeven punten opgenomen op de ‘Seven Hills’ route. Arthur’s Seat is er één van, de andere zijn: Blackford Hill, Braid Hill, Craiglockhart, Costorphine, Castle Rock en Calton Hill. Op Castle Rock ligt het kasteel en daar is het dus ook bijna altijd druk. De hele route is 27 km. Het is een dagvullende tocht voor ervaren wandelaars, maar dan zie je wél goed hoe uniek de Schotse stad ligt.

Alle tien tips lees je in de wintereditie van Great Britain Magazine. Bestel ‘m hier!

  • Website gerealiseerd door TwinDigital