Father Brown!

De BBC-verfilmingen vrij naar de Father Brown-verhalen en personages van G.K. Chesterton (1874-1936) blijven boeien. Elf jaar nadat de eerste aflevering werd uitgezonden staat de teller inmiddels op 120 afleveringen. In Groot-Brittannië is Father Brown met gemiddeld 2,6 miljoen kijkers het best bekeken televisiedrama overdag.

En ook in onder andere de Verenigde Staten, Canada, Finland, Hongarije en Zuid-Korea blijven de lotgevallen van de toegewijde dorpspastoor tot de verbeelding spreken. Naar de speur-activiteiten van Father Brown op BBC FIRST kijken per aflevering gemiddeld 263.000 kijkers. Geen ‘godswonder’ dus dat de zender vanaf 20 mei ook weer het nieuwste, elfde seizoen programmeert. Great Britain mocht een dagje meekijken op de set in het dorpje Astall Leigh en sprak met regisseur Miranda Howard-Williams en acteur Tom Chambers (Chief Inspector Sullivan). Plus ‘de eerwaarde’ zelf natuurlijk, acteur Mark Williams.

‘Get out of my house! If you EVER set foot on my land again…’ Geschreeuw en getier bij de voordeur van een enigszins vervallen, maar daardoor niet minder idyllisch plattelandshuisje in het fictieve dorpje Butterly Wise. De zon staat hoog aan de hemel en de tuin is volop in bloei. Doodzonde en veel te aangenaam warm – zou je toch denken – om je zo verschrikkelijk druk te maken. Maar de bejaarde bewoner, kluizenaar Dr McClurgy, is vanwege recent aangekondigde bouwplannen behoorlijk in zijn wiek geschoten. McClurgy (Sylvester McCoy) geeft dan ook volop uiting aan zijn misnoegen, eindigend met het dichtslaan van de voordeur die door de enorme klap bijna uit zijn voegen wordt geblazen. De twee vrouwen en de in zwarte habijt geklede geestelijke staan er op een afstandje wat beteuterd bij. Tot iemand ineens roept: ‘Cut. Tijd voor de lunch.’

Het hele artikel lees je in de lente-editie van Great Britain Magazine. Bestel ‘m hier!

  • Website gerealiseerd door TwinDigital