Gekookt & Gestookt
Aberlour
Locatie: Aberlour, Speyside
Jaar van oprichting: 1879
Productiecapaciteit: 3,8 miljoen liter per jaar
Waterbron: Birkenbush e.a.
Bezoekerscentrum: Ja
Website: www.aberlour.com
Gebruikte whisky: Aberlour A’Bunadh
Proefnotitie: Op vatsterkte gebotteld. Een kruiden potpourri met pralines en gekruide sinaasappel harmonieert met rijke tonen van Oloroso sherry. Dan volgen zwarte kersen met tutti frutti en gemberchocolade. Vol en romig in de mond, verrijkt door sherry en eiken hout. Een indrukwekkende afdronk met bitterzoete exotische kruidentonen, bittere chocolade en weer die eik. Wordt in batches gebotteld; elke batch verschilt qua smaak en ABV enigszins van de vorige.
Aberlour werd in het gelijknamige dorpje opgericht in 1879 door een plaatselijke bankier, James Fleming genaamd. Zijn inzet voor het dorpje illustreerde hij niet alleen met het maken van whisky, maar ook als groot filantroop. Toen er eens een kind in de Spey-rivier verdronk, die langs Aberlour stroomt, liet hij op eigen kosten een hangbrug bouwen die nog steeds wordt gebruikt. Fleming nam in 1892 afscheid van de distilleerderij. Die brandde in 1898 af maar werd gelukkig weer herbouwd door de nieuwe eigenaren. Aberlour werd nog enkele malen verkocht en is sinds 1974 eigendom van het Franse concern Pernod-Ricard.
Alle recepten? Je vindt ze in dit boek. Bestellen kan hier.
Aberlour Tiramisu
30 min. bereiden | 3 uur afkoelen | 4 personen
Ingrediënten
40 lange vingers
voor de lange vingers:
50 g whisky Aberlour A’bunadh
60 g koffielikeur
10 g amandelmelk
voor tiramisu:
5 eieren
100 g suiker
1 zakje vanillesuiker
1 gelatineblaadje
3 gram
2 el whisky Aberlour A’Bunadh
250 g mascarpone
voor serveren:
cacaopoeder of geschaafde chocolade
Extra keukengereedschap
keukenrobot
microwave
magnetron
Bereiding
Begin met de ruban
Splits de eieren en klop de eierdooiers met de suiker en de vanillesuiker
10 minuten in de keukenrobot tot een luchtige massa (ruban).
Vervolg met de tiramisu
Week de gelatine enkele minuten in koud water tot het helemaal zacht is.
Verwarm de whisky enkele seconden in de microwave. Knijp het gelatineblaadje uit en los het op in de whisky.
Meng de whisky samen met de mascarpone door de ruban.
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom of keukenrobot en schep ze voorzichtig door het mascarpone mengsel.
Verwarm de whisky, de koffielikeur en de amandelmelk tot lauwwarm. Doop hier de lange vingers één voor één kort in en bedek daarmee de bodem van een schaal.
Verdeel hier de helft van het mascarponemengsel overheen en strijk glad.
Herhaal de stappen met de rest van de lange vingers het mascarponemengsel.
Afkoelen
Laat de tiramisu minstens 3 uur in de koelkast rusten.
Serveren
Bestrooi het gerecht voor serveren met cacaopoeder of chocoladeschilfers.
Dessert
Tiramisu op Testosteron… De Cask Strength laat alle smaken ontploffen in de mond en geeft de koffietonen een extra boost. De fruitigheid van de whisky en de chocolade in de tiramisu zorgen voor een symbiose die zelfs een Italiaan zijn Amaretto doet vergeten.