Lavenham

Het voordeel is, Lavenham ligt lekker centraal, niet ver ten noorden van Londen. Vanuit de haven van Harwich is het maar een uurtje rijden en ook vanaf vliegveld Stansted kun je er met een huurauto in ongeveer een uur zijn. En zeker het laatste stuk, door de glooiende Engelse heuvels, waar het geurige gele koolzaad in het voorjaar in bloei staat, is de roadtrip waard. Ook als je er nog nooit bent geweest, zul je Lavenham ongetwijfeld weleens voorbij hebben zien komen. In deel 1 van Harry Potter and the Deathly Hallows bijvoorbeeld, waarvoor sommige scènes in het dorpje zijn gefilmd. De oplettende bezoeker zal Godric’s Hollow, de magische geboorteplaats van Harry, uit de filmserie zeker herkennen. Al ziet het er op het witte doek net weer even anders uit.

Het lijkt wel of er in het centrum van Lavenham geen huis recht staat, en juist dát draagt bij aan de charme. De met hout beklede huisjes zijn te vinden in verschillende tinten okergeel, grijs, wit en zelfs rood. Ze staan scheef of nog schever. En naar verluid zijn er zelfs 300 geregistreerd als grade heritage listed monument. Niet gek voor een stadje dat tegenwoordig amper 2000 inwoners telt. Maar dat was in de late middeleeuwen wel anders. In de 15e en 16e eeuw was Lavenham het bloeiende hart van de Europese wol- en lakenhandel dat bekend stond om zijn hoge kwaliteit én de kleur.

Het hele artikel van Michelle van der Burg over Lavenham lezen? Bestel nu de zomereditie van Great Britain magazine: https://magazinegreatbritain.nl/bestellen/

  • Website gerealiseerd door TwinDigital