Great Britain Magazine 7

Great Britain, jaargang 3, nr. 2, lente 2025

“I THINK, WITH SUITS AND CLOTHES, IF YOU KEEP THEM LONG ENOUGH, THEY ALL COME BACK IN FASHION. IT’S LIKE ME. I’VE BEEN AROUND LONG ENOUGH AND I’VE COME BACK IN FASHION”

Het is vijf jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk op tumultueuze wijze de EU de rug toekeerde. Europa hadden ze zeker niet nodig en miljarden zouden bespaard worden en konden in het eigen land worden besteed. De meest waanzinnige beloften werden gedaan en het Verenigd Koninkrijk zou zijn aloude positie weer kunnen innemen. Wie recent nog de oversteek heeft gemaakt, ziet vooralsnog niet waar dit aan besteed zou zijn. De relatie met de EU biedt weinig inspiratie en steeds meer inwoners betreuren de stap die vijf jaar geleden is gezet.

Hoe anders is het op het wereldtoneel. Werd ‘Sir’ Keir Starmer de afgelopen maanden nog weggezet als een saaie en onbeduidende premier die ook zijn fraaie verkiezingsbeloftes niet waar leek te kunnen maken, de wijze waarop hij recent Europa op sleeptouw nam en een vuist wist te maken tegen diegenen die in de VS menen wat goed voor de wereld is, is bewonderenswaardig en heeft geleid tot complimenten uit alle politieke hoeken. Starmer weet bruggen te slaan en acteert op een constructieve en vooral verrassende wijze.

Verrassend is mijns inziens ook de inhoud van deze editie van Great Britain Magazine. Natuurlijk besteden we in dit bijzondere jaar aandacht aan Jane Austen, maar ook het kijkje achter de schermen bij Wimbledon is zonder meer de moeite waard. We bezochten verder Dublin, de Cotswolds, het schitterende Isle of Rona en duiken in de geschiedenis van het Schotse Yester Castle. Minstens zo leuk is het bezoek van Steven Walter aan Buckingham Palace, waar het inslaan van een verkeerde gang bijzondere gevolgen kan hebben.

Een heerlijk nummer om onder het genot van een kop of mok Engelse tea van te genieten. En hoe die thee optimaal te bereiden en te serveren, leest u ook in dit voorjaarsnummer.

PS bovenstaande quote is afkomstig van Rod Stewart, de populaire zanger die na enkele decennia in de VS gewoond te hebben, nu weer in het Koninkrijk is neergestreken en hier recent zijn 80ste verjaardag vierde. In de rubriek The History Of… leest u alles over dit icoon.

Aernoud Oosterholt, Editor in Chief, aernoud@edicola.nl


In dit nummer:

Dublin

Dublin is niet alleen de geboorteplaats van het Guinness bier en de Jameson whiskey, maar ook dé plek van bruisende straten met pubs, vriendelijke inwoners en veel kathedralen en musea om te ontdekken. De hoofdstad van Ierland is heel geschikt voor een weekendje weg én voor prachtige wandelingen in de stad en omgeving.

Preview lees je hier!


Wimbledon White

Tegenover me in de trein, de South Line van Londen, zit een echtpaar met zo’n onderdrukt plezier de haltes af te tellen dat het me intrigeert. Zij heeft een lichte bloemetjesjurk aan en hij een linnen pak. Het leukste vind ik wel dat ze allebei een strooien hoed dragen. Ik heb net besloten dat ze naar een bruiloft gaan gezien hun kledingkeuze, als we bij halte Wimbledon komen en ze opspringen. Door het raam zie ik ze het perron aflopen en opgaan in de stroom chique zomers geklede mensen die naar de uitgang lopen. Natuurlijk, ze gaan naar Wimbledon, het huwelijk tussen sport en stijl!

Preview lees je hier!


Keep calm, drink tea

Denk ik aan de UK, dan denk ik als eerste aan thee en dan vooral: hoe ze het drinken. Zo sterk mogelijke, diepzwarte thee met melk en suiker. Je kunt het gerust een Brits instituut noemen. Nu ja, tradities zijn er om gekoesterd te worden, zeker in Groot-Brittannië. Toch staan de wat moderner ingestelde Britten de laatste jaren ook open voor andere theesoorten en vooral: manieren van theedrinken.

Preview lees je hier!


Vakantie op een onbewoond eiland

Op het Schotse Isle of Rona kun je overnachten in de ongerepte wildernis. Behalve de twee beheerders woont er niemand, en er zijn slechts twee vakantiehuisjes te huur. Wie hier vakantie viert, geniet dus van bijna volledige afzondering. Voor mijn familie was het een onvergetelijk verblijf op een prachtig eiland.


‘Thuiskomen in Engeland’

Voor haar vak als profwielrenster en uit liefde voor Lars van der Haar kwam Lucy Garner in 2013 naar Nederland. En ze woont er nog altijd. Samen met haar veldrittopper en dochter Sofia is ze helemaal op haar plek in Woudenberg in de provincie Utrecht. Ze denkt dan ook dat ze hier misschien wel altijd blijft. ‘Maar Engeland blijft thuiskomen. Mijn familie, het landschap, de kerstsfeer. Dat zou ik nooit willen missen.’


Scotland’s spookiest castle

Schotland staat bekend om zijn kastelen en burchten. Sommige zijn fraai hersteld en bewoonbaar gemaakt. Ze worden vaak ook opengesteld voor de toerist die een glimp wil opvangen van hoe de adel leefde. Veel andere kastelen zijn vergaan tot ruïnes.


Rod Steward: live life loud

Rod Stewart is net tachtig geworden maar dat mag de pret niet drukken van de legendarische Britse zanger met de rauwe stem, die enorme hits scoorde zoals Maggie May, Sailing, Young Turks en Do you think I’m Sexy. Hij is op wereldtournee en treedt deze zomer op in Glastonbury: hét beroemde Britse festival waar 200.000 toeschouwers op af komen, en dat internationaal op tv wordt gezien door een miljoenenpubliek. Rod Stewart is er klaar voor, en zegt dat hij nog ruim in staat is ‘zijn vrienden op Glastonbury te plezieren’.


De Cotswolds, het echte Engeland

Wie denkt aan het échte Engeland moet eens een bezoek brengen aan de idyllische regio The Cotswolds. En met het echte Engeland bedoel ik: dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, oneindige rijen honingkleurige cottages met de mooiste tuinen, tea room na tea room, antiekmarkten en niet te vergeten het prachtige Engelse heuvellandschap.


Shakespeare in the garden

Zomer, gazons, warme avonden, geroezemoes. In London wil je een opvoering van The Taming of the Shrew in Regent’s Park voor geen goud missen. Er zijn weinig ervaringen Britser dan mee gaan in de flow van zo’n avond. De scherpe humor – soms hersengymnastiek om alle puns mee te krijgen –, de invallende duisternis en de sfeer van drankjes, aardbeien met slagroom, picknick kleden en kwispelende honden, allemaal op een ongedwongen manier die zo uniek Brits is dat wij Hollanders er jaloers op zijn.


Baffling Ballyfin

Ierland herbergt absolute pareltjes als het gaat om ultieme hotelervaringen, maar Ballyfin is wel the jewel in the crown. Goed verborgen in het binnenland van County Laois ligt een demesne (Iers voor ‘domein’) dat alle fantasieën overtreft.


In de voetsporen van Jane Austen

Het is alsof Jane Austen naast me loopt… Hier in Chawton, het dromerige Engelse dorpje in Hampshire, voel ik haar dichtbij. Ik hoor haar ‘Regency dress’ zachtjes ruisen in de wind. Ze heeft een lichte tred en haast zich vanaf The Great House van haar broer Edward terug naar de knusse cottage verderop. Daar (her)schreef ze haar zes grote romans: Sense & Sensibility, Pride & Prejudice, Mansfield Park, Emma, Northanger Abbey en Persuasion.


 

En verder:

Prettiest Places (The Islands of Scilly, Arthur’s Seat, Liverpool)

What’s new? (Britannic Explorer, Glasgow 850, Bierfestivals, Bloomsday)

The London Look (Mary Quant)

The History of… (Eton College)

What’s up? (Dwalen door stukje Buckingham Palace)

New Books (& Movies, Musicals, Theatre, TV, Exhibitions & Events)

Columns (Pauline den Hartog Jager, Lucy Deutekom, Irma Heger & Fleur Launspach).

  • Website gerealiseerd door Daily Creative Agency