Great Britain Magazine 4

Great Britain, jaargang 2, nr. 3, zomer 2024

“ASK ANY MAN WHAT NATIONALITY HE WOULD PREFER AND NINETYNINE OUT OF A HUNDRED WILL TELL YOU THEU WOULD PREFER TO BE AN ENGLISHMAN”

Het Verenigd Koninkrijk lijkt voor grote veranderingen te staan. Bij het ter perse gaan van deze nieuwe uitgave van Great Britain Magazine, zijn de verkiezingen nog aanstaande, maar dat Labour na vele jaren weer in ‘the lead’ komt en de Conservatieven thans de rekening lijken te gaan betalen voor hun BREXIT strategie, lijkt evident. Ook Nigel Farage weet dat hij de partij van Rishi Sunak pijn heeft kunnen doen. Diezelfde Sunak trouwens, die onlangs voortijdig de D-Day herdenking in Normandië verliet omdat hij een tv- interview had gepland met de zender ITV, iets dat zijn populariteit nog verder heeft doen slinken.

‘Our beloved country’ staat er minder florissant voor dan de mooie dorpjes, de schitterende natuur en de welwillende inwoners ons doen geloven. De meeste steden in het Verenigd Koninkrijk stevenen af op een regelrecht faillissement en verkopen momenteel alles wat er maar te verkopen valt. In Birmingham bijvoorbeeld werden recentelijk zeshonderd ambtenaren ontslagen, alle cultuursubsidies afgeschaft en de straatverlichting gedimd. Alles om een gat van bijna 400 miljoen euro te dichten. Het is exemplarisch voor veel steden. De Britse regering komt zelf nauwelijks met passend beleid en raadt de steden aan dan maar al het vastgoed – vaak monumentale gebouwen, musea, landhuizen en bibliotheken – te verkopen om zo weer een paar jaar vooruit te kunnen. Het ‘tafelzilver’ lijkt niet meer veilig.

Ondertussen laten de meest recente peilingen zien, dat een ruime meerderheid de BREXIT inmiddels verfoeit, vervloekt en liever vandaag dan morgen weer onderdeel van Europa wil zijn. Boeiend om te zien hoe een nieuwe regering deze problemen het hoofd wil gaan bieden. Voldoende reden om te koesteren wat het VK en Ierland zo aantrekkelijk maakt. We bezochten Cork en gingen met Nelleke Noordervliet wandelen in Ierland, trokken met de camper door Yorkshire, bezochten Lavenham en het Hard Rock Cafe in London. Ook staan we stil bij het leven en werk van Patrick Brontë en de aparte wereld van adellijk Engeland. Heel bijzonder is ook de ‘tocht’ langs ‘fictieve’dorpen, u begrijpt snel waarom!

In september organiseert Great Britain Magazine samen met The Pheasants ‘High Tea Events’, met lezingen door Josephine Rombouts. In dit nummer leest u daar meer over. Wij hopen u daar te mogen ontmoeten!

Aernoud Oosterholt, Editor in Chief, aernoud@edicola.nl


In dit nummer:

De Britse aristocratie & haar geheime signalen

De Britse Upper Class heeft gewoontes en tradities die op het eerste gezicht niet echt logisch lijken maar stille signalen zijn. De snoezige korte broeken van Prince George draagt hij niet toevallig; zomer en winter met blote benen lopen is het lot van alle Upper Class jongens tot hun achtste jaar. Zwarte schoenen van maandag tot donderdag en vanaf vrijdag bruine geven een hint over iemands achtergrond, net als ten alle tijden je jasje aanhouden bij een diner en nooit een handtas op tafel zetten. Kleine signalen met grote implicaties.

Preview lees je hier!


Lavenham: testament van een rijk verleden

Lavenham is een kleurrijk middeleeuws stadje in het zuiden van graafschap Suffolk, met een zekere magie. Beroemd om de verzakte, maar goed bewaarde, vakwerkhuisjes. Door de wolhandel was het ooit een van de welvarendste plekken van het land. Dat rijke verleden is nog steeds terug te zien en maakt het een bezoekje waard voor liefhebbers van geschiedenis, oude architectuur en quintessential Engelse dorpjes. Een van mijn favoriete plekken om met een apple cider in een oude pub te zitten, of te dwalen over de vele wandelpaden in de omgeving.

Preview lees je hier!


Op vakantie met Dominic Seldis

Hij is inmiddels een echte BN’er en tv-persoonlijkheid, maar blijft natuurlijk op en top Brits. Dominic Seldis, begenadigd contrabassist en dirigent, werd vooral bekend door het populaire muziekprogramma Maestro, waar hij op deskundige wijze en altijd met die typisch Engelse humor, dirigerende amateurdirigenten van jurycommentaar voorziet. Momenteel toert hij door het land met zijn nieuwste theatershow Favorieten en heeft hij daarnaast ook nog tijd om op te treden als dirigent corporate speaker. Voldoende stof om over te spreken dus, maar Great Britain Magazine was als reismagazine vooral nieuwsgierig naar zijn favoriete vakantieadressen en -belevenissen.


The Stone of Destiny

Toen Prins Charles vorig jaar tot de nieuwe Koning van het Verenigd Koninkrijk werd gekroond was hij gezeten op de oeroude troonstoel waaronder ‘The Stone of Destiny’ – ‘de steen van het Lot’ – zich bevindt. Volgens de overlevering gaat de kracht en de wijsheid van alle voorgangers en voorgangsters dan over in de nieuwe koning.


Met de camper door Yorkshire

Yorkshire is misschien wel het mooiste deel van het Verenigd Koninkrijk, waar Engeland nog echt Engels is met prachtige tuinen, imposante kastelen en knusse pubs. Urenlang wandelen en ’s avonds genieten met een lokaal bier of een flink glas cider. Yorkshire is een gebied voor fijnproevers, zowel letterlijk met de Yorkshire Tea en Yorkshire pudding, als figuurlijk met prachtige landschappen, abdij- en kasteelruïnes, talloze watervallen en intrigerende rotspartijen.


Cork: gastvrije eilandstad

Wie aan een stedentrip naar Ierland denkt, heeft misschien niet direct de Zuid-Ierse stad Cork in gedachten. Maar: van oeroude kastelen in het buitengebied tot eeuwenoude kloosters en forten in de binnenstad, bierbrouwerijen en veel pubs; Cork is zeker een citytrip waard.


Fictieve Britse dorpen

Liefhebbers van Britse dramaseries die de locaties van hun favoriete serie willen bezoeken komen soms bedrogen uit. Heel wat plaatsen bestaan namelijk niet. Ze zijn door schrijvers en producers verzonnen om een wereld te creëren die perfect past bij het verhaal dat ze willen vertellen. Voordat u voor ‘a fine day in the country’ tevergeefs de atlas of Google Maps hanteert, een overzicht van het (Enge-)land dat niet bestaat.


De ondergang van een talentvol kunstenaar

Wie Haworth zegt, voegt er in één adem aan toe: de zusjes Brontë. Want het dorpje in West-Yorkshire ontleent zijn populariteit voor een groot deel aan het beroemde schrijversgezin. Charlotte, Emily en Anne ontpopten zich wereldwijd tot gevierde schrijfsters (Jane Eyre, Wuthering Heigths en The Tenant of Wildfell Hall). Ook de enige zoon, Patrick Branwell Brontë, werd een beloftevolle toekomst toegedicht, maar al op 31-jarige leeftijd kwam er een einde aan zijn tragische leven.


En verder:

Prettiest Places (Jura, Tenby, Forth Road Bridge)

The Vault (In een kluis met John Lennon)

Hay-on-Wye (betoverende boekenstad van Wales)

Authentiek stukje UK (In de polder bij Everdingen)

Nelleke Noordervliet (Ierse muziek & literatuur)

What’s up? (Duchy van duurzaamheid, wat bezielt de Engelsen?)

New Books (& Movies, Musicals, Theatre, Exhibitions & Events)

Columns (Pauline den Hartog Jager, Lucy Deutekom, Irma Heger & Fleur Launspach).

  • Website gerealiseerd door TwinDigital